بیزینس مدل چیست؟
مدیریت کسب و کار مثل یک هزارتو است که اگر چشم بسته وارد این هزار توی پرپیچ و خم شوید امکان دارد مقدار بسیاری از وقتتان هدر رود یا گم شوید.
در این هزارتوی پر پیچ و خم باید محصولات را مدیریت کنید تا به برندینگتان برسید، به مدیریت کسب و کارکارمندان را وارسی کنید، دائم سرتان در حساب و کتاب باشد، برای سودآوری برنامه بریزید، با پخش کنندهها سروکله بزنید و خیلی کارهای دیگر که اگر بنویسم 400 کلمه میشود!
پس چارۀ کار چیست؟
آسان است؛ اگر شما یک نقشۀ راه داشته باشید گذر از این هزارتو پر پیچ و خم خیلی آسان تر است. مدل کسب و کار (یا بهتر است بگویم، بوم مدل کسب و کار) همان نقشۀ راهی است که شما را از گمراه شدن دور میکند، کسبوکارتان را دگرگون میکند و کمک میکند که با یک نگاه یکپارچه بتوانید بیزینستان را مدیریت کنید.
مقاله امروز به درد چه افرادی میخورد؟
همه فارادی که دارای صاحب کسبوکار هستند و میخواهند که نگاه یکپارچهای به آن داشته باشند؛
همه کسانی که به فکر رویش کسبوکارشان هستند
همه کسانی که بلندپرواز و با شهامت هستند و میخواهند کسبوکارشان را راهاندازی کنند
کسانی که کنجکاو و مشتاق یادگیری هستند
دانشجوها
در این مقاله با چگونگی مدل کسب و کار، بوم مدل کسب و کار، مزیت استفاده و طرز ابداع مدل کسب و کار آشنا میشوید؛ پس از آن یک نمونه مدل کسب و کار را گام به گام با هم ترسیم میکنیم. بعد از خواندن مقاله میتوانید بوم خودتان را ترسیم و برای مدیریت کارتان به کار ببرید. با ما همراه باشید.
مدل کسب و کار چیست؟
به زبان ساده، بیزینس مدل (یا همان مدل کسب و کار) برنامهای است که شما برای پول درآوردن دارید!
در واقع وقتی کسی بی پرده از شما میپرسد: “مدل کسب و کارت چیست؟” منظورش این است:
“چه برنامهای برای پول درآوردن داری؟”
شاید این سوال کلی به نظر برسد، اما بد نیست بدانید که در پشت این سوال، رشتهای از سوالات دیگر نهفته است، که شما را به مدل کسب و کار میرساند.
مانند:
چه دردی از مخاطبان را درمان میکنی؟
مخاطب هدفت کیست؟
چه ارزشی برای مشتری ابداع میکنی؟
قرار است به چگونگی مشتریها را جذب و حفظشان کنی؟
نحوه پخش محصولات چگونه است؟
چگونه بازاریابی میکنی؟
هزینهها را محسابه کردی؟
حاشیه سودت چقدر است؟
اگر بخواهیم این سوال ها را ادامه دهیم امکان دارد به چند صفحه برسد؛ ولی مهمترین چیزی که شما باید بدانید این است که ماهیت کلی مدل کسبوکارها در 3 بخش خلاصه میشود:
1-هر چیزی را که باعث تولید ارزش میشود (مثل: فرآیند تولید،طرح تولید،مواد اولیه، نیروی انسانی و … .)
2-هر چیزی را که به فروش ارزش کمک میکند (مثل:بازاریابی، پخش،بررسی روند فروش، خدمات در محل و … .)
3-هر چیزی را که به پرداخت مشتری منتهی میشود (مانند استراتژی قیمتگذاری،اقساطبندی،روشهای پرداخت و … .)
در یک نگاه، مدل کسب و کار محل هزینه های شما را مشخص کرده و از طرفی دیگر، جریان کسب درآمدتان را رسم میکند.
تمام مورد هایی که در بالا گفتیم، مثل قطعات پازلی است که مدل کسب و کار یک برند را تکمیل میکند.
آیا پازل چیدن را دوست دارید؟
برای اینکه طراحی بیزینس مدل دقیقا ماننو پازل چیدن است.
تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل چیست؟
ببینید، بیزینس مدل مثل نقشهای است که میتوانید آن را به دیوار اتاقتان بزنید و هر روز صبح با نگاه کردن به آن کارتان را شروع کنید.
اما بحث بیزینس پلن مقداری متفاوت است. بیزینس پلن یک پرونده کامل، با تمام جزئیات، از تمام فعالیتهایی است که قرار است در کسب و کارتان انجام دهید.
بیزینس پلن شما، یک برنامۀ بلندمدت است که همه چیز (از استخدام کارمند تا مسائل مالی) برای چند سال آینده در آن جمع آوری شده است؛ اما مدل کسب و کار یک سری برنامههای کوتاه مدت (و البته واجب) است که شما را به سمت کسب سود بیشتر هدایت میکند.
در ضمن فراموش نکنید که: اگر قصد جذب سرمایه گذار دارید، بهترین روند برای درک آنها از کار شما، بیزینس پلن است، (هر چند مدل کسبوکارهای کوچک هم امکان دارد به اندازه کافی برای سرمایهگذار جذاب باشد). چرا که استراتژی های مالی، نیروی انسانی و مدیریتی شما را در چشم انداز 2 الی 4 ساله نشان میدهد. در مقابل اگر قصد دارید ساختار کسب و کارتان را به شرکا، مدیران یا سهام داران عرضه دهید، مدل کسب و کار بهترین ابزار شماست.